Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.
  • Inloggen

Per 1 augustus heeft het Canisius, locatie Almelo, een nieuwe directeur. Voor Hengeloër Peter ten Dam (58) is Almelo niet onbekend. Hij bracht er zijn jeugdjaren door. “Het voelt hier meteen goed.” 

Ten Dam heeft veel zin in zijn nieuwe functie, hoewel zijn start in een rare periode valt. “Corona eist momenteel veel tijd op, maar dat is nu even niet anders. Er komt veel op me af, maar tot nu toe ben ik vooral enthousiast over wat ik hoor en zie.”

Loopbaan
Hij zat niet altijd in het onderwijs. Na een studie Servische/Kroatische taal- en letterkunde in Amsterdam en het voormalige Joegoslavië werkte Ten Dam jarenlang als tolk/vertaler en docent aan de universiteit. Daar kwam hij in aanraking met de onderwijswereld en besloot een nieuwe weg in te slaan als leraar Duits in het voortgezet onderwijs. “Toch kwam ik er al snel achter dat ik de beleids- en coördinatiekant van het onderwijs ook heel interessant vond.” Van docent werd hij in 2008 teamleider bij het Avila College van de Scholengemeenschap Carmel Hengelo.

“Ik heb er prachtige jaren gehad. Met veel veranderingen, waardoor mijn werk ook boeiend bleef. En toen kwam deze functie voorbij. Ik werd meteen enthousiast en wilde graag minder uitvoerend en meer strategisch bezig zijn. Bovendien vind ik de mavo/havo/vwo leerlingen een fijne en interessante groep en is het mooi dat er zowel leerlingen uit de stad als uit omliggende gemeenten op deze school zitten. Dat geeft een goede dynamiek. Er wordt hier veel geïnvesteerd in zaken op het gebied van bijvoorbeeld sport, cultuur en internationalisering. Daar ligt mijn hart ook. Alles kwam in deze functie mooi samen.”

Digitaal onderwijs
Hoewel hij pas een paar weken in Almelo rondloopt, heeft hij wel wat ideeën voor de komende tijd. “Er gebeurt veel. Zo wordt digitalisering in het onderwijs belangrijker. Helemaal nu. Maar eerst ga ik eens goed rondkijken en vragen stellen. En iedereen leren kennen.”

De eerste weken bevielen goed. “Er is een goede sfeer in de school. Onder docenten, maar ook onder leerlingen. Dat vind ik belangrijk. Daarnaast heeft Canisius Almelo een zeer fraai gebouw. De start was goed en smaakt zeker naar meer.”