Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.
  • Inloggen

Derdeklassers van Canisius doen nu al eindexamen Engels:
Bauke slaagt zelfs met de maximale score (10)

Normaal gesproken doen leerlingen in het vmbo pas in leerjaar 4 eindexamen, maar twee derdejaars leerlingen van Canisius Tubbergen hebben dit jaar al eindexamen gedaan voor het vak Engels. “En hoe!”, vertelt directeur Maaike Hagedoorn enthousiast. “Merlin Hoek behaalde een knappe 7, maar Bauke Vierman is zelfs geslaagd met de maximale score: een 10! Een ongelofelijk knappe prestatie! Als school zijn we natuurlijk supertrots op Merlin en Bauke.”

Niet allebei direct enthousiast

Ook docent Mascha Kalee – die de twee leerlingen begeleidde - is laaiend enthousiast over het resultaat. Toch stonden beide derdeklassers niet direct te springen toen ze hoorden dat ze dit jaar al eindexamen Engels konden doen. Kalee: “De een was direct enthousiast, de ander wilde er nog even over nadenken.” Van de docente mochten ze niet zomaar meedoen aan het centrale examen. “Het oefenexamen moest wel eerst met minimaal een 6,5 afgerond worden. Dat lukte gelukkig.”

Juiste combinatie van talent en onafhankelijkheid

Grote vraag is nu wat deze leerlingen volgend jaar gaan doen als hun klasgenoten Engelse les hebben. Kalee: ”Ik zoek contact met de docent Engels van hun vervolgopleiding om te kijken of ze al aan een project kunnen werken. Het is wel de bedoeling dat ze hun tijd nuttig gaan besteden. Maar waaraan precies, daar hebben deze twee zelf ook inspraak in.” Net als de directeur spreekt ook Kalee van een unieke prestatie van Merlin en Bauke: “Slechts een klein deel van de leerlingen heeft de juiste combinatie van talent en onafhankelijkheid om zich de taal zelfstandig eigen te maken. Deze leerlingen belemmer je eigenlijk door ze klassikaal les te geven. Ik vind het fijn dat er de mogelijkheid is om leerlingen de vrijheid te geven die ze aankunnen. Ik ben dan ook ontzettend trots op Merlin en Bauke.” Ze hebben het dan ook uitzonderlijk goed gedaan!