Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.
  • Inloggen

Open Atelier Canisius groot succes

Iedere week met plezier een paar uur nablijven

Het grote succes van het Open Atelier heeft docenten Katja ter Wee en Marlotte Schepers van Canisius Tubbergen overrompeld. Maar feit is dat ruim veertig vmbo-, mavo-, havo- en vwo-leerlingen iedere dinsdag na schooltijd nog een paar uur in school blijven om te tekenen, schilderen of iets te maken met hun handen. Het is ongekend en niet eerder vertoond. “En heel leuk en gezellig”, zeggen Lotte, Amber en Marre.

In het schooljaar 2015-2016 werd docent beeldende vorming Katja ter Wee geconfronteerd met twee vragen. De eerste kwam van een excellente leerling, Pien Buursen, die haar aan de jas trok met de vraag of ze wat ‘verdieping’ kon krijgen in het vak beeldende vorming. Vlak daarna hoorde ze dat een andere (ook al excellente) leerling, Julia Demmer, meer zou willen doen met haar creativiteit. “Kan dat in school?”, vroegen haar ouders zich af. Blij verrast door de vragen combineerde Katja ter Wee beide verzoeken en bedacht een ongebruikelijke optie: een Open Atelier voor alle leerlingen, van alle niveaus uit alle klassen. Nà schooltijd. Ze polste haar collega Marlotte Schepers, die onmiddellijk enthousiast was en een pilot ontwikkelde met een leuke workshop papydur maken. In januari 2016 stapten zo’n vijftien leerlingen het Open Atelier in en dat werden er in de daaropvolgende maanden alleen maar meer. Van stoppen voor de laatste proefwerkweek van het schooljaar, wilde niemand iets weten. Er werd lustig door getekend, gekneed en geverfd. En er gebeurde meer: stille kinderen in de klas bloeiden op, talenten kwamen aan het licht en er ontstond een leuke losse, creatieve atmosfeer. “En wij krijgen er heel veel energie van”, aldus Katja ter Wee.

Die bemoedigende pilot betekende dat het Open Atelier in het nieuwe schooljaar door mocht. Meer dan veertig aanmeldingen stroomden binnen. Onder hen opvallend veel eerstejaars en veel meisjes. Ze mogen er vrij werken òf meedoen aan een van de drie workshops (illustraties maken, Papydur, linosnede) die Katja en Marlotte bieden.
Papydur beeldje maken is wederom razend populair in het Open Atelier. Maar Heracles-fan Marre tekent een bal met een rood hart en mooie motieven, waar ze een schilderij van wil maken. Amber schetst een snoezig konijntje en Lotte tekent ook. “Hartstikke leuk”, vinden ze het Open Atelier. “Dan zien we ook leerlingen uit andere klassen en hier zijn spullen die we thuis niet hebben.” Maar ze doen vooral mee omdat ze beeldende vorming een geweldig vak vinden. Daarvan zitten gewoon te weinig uren in het lesrooster, roepen ze eensgezind. “Dat mag wel een uur of vijf per dag worden”, vindt Lotte. Zolang dat geen optie is, komen ze naar het Open Kunst Atelier “Want met z’n allen is het ook nog een stuk gezelliger.” Sinds schooljaar 2018-2019 heeft Canisius Almelo het Open Atelier.


Vragen? 

Neem contact op met:


Almelo

Mvr. H. Wolterink: h.wolterink@canisius.nl

Tubbergen

Mvr. M. Schepers: m.schepers@canisius.nl