Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.
  • Inloggen

Goethe Certification (Duits)

Sinds 2016 biedt het vak Duits de mogelijkheid aan leerlingen uit de 3e en 4e klassen van VMBO/MAVO/HAVO/VWO een Goethe-examen af te leggen. Wat is dat precies en waarom zou je daaraan meedoen? Wellicht heb je er al één en ander over gehoord, maar hieronder een samenvatting.

 

Wat? 

Je kunt meedoen aan een Goethe-examen. Dit is een internationaal erkend examen. Dus als jij het examen haalt, kun je over de hele wereld (bijvoorbeeld bij hogescholen, universiteiten en werkgevers) jouw niveau Duits aantonen. De examens worden geïnitieerd door het Goethe-Instituut; zij promoten internationaal de Duitse taal en cultuur, een soort culturele ambassade van Duitsland. De examens zijn gebaseerd op de niveaus van het Europees Referentiekader (A1-A2-B1-B2-C1-C2). Info: www.erk.nl.

 

Als je besluit mee te doen, leg je op twee momenten een examen af:

·         in april het schriftelijk examen: lezen, grammatica, schrijven, luisteren

·         in mei/juni het mondeling examen (15 minuten)

Beide onderdelen vinden op school plaats en daarom zal je enkele lesuren uitgeroosterd worden. Beide onderdelen moeten met een voldoende worden afgesloten om het examen te halen. De docenten Duits nemen het schriftelijk examen af; bij het mondeling examen zit een docent Duits én een medewerker van het Goethe Instituut.

 

Het normale lesprogramma bereidt jou op het examen voor; daarom hoef je geen speciale cursus te volgen.

 

Waarom? 

Duitsland is ons buurland, een geliefd vakantieland en onze belangrijkste handelspartner. Vooral als school aan de grens hebben we regelmatig met Duitsland en Duitsers te maken; wie gaat er niet zo nu en dan tanken in Duitsland, naar de supermarkt in Uelsen of naar het zwembad in Uelsen of Nordhorn? Door een goede beheersing van de Duitse taal heb je meer mogelijkheden bij jouw studie (bijvoorbeeld bij een stage of semester in het buitenland) en betere kansen op de arbeidsmarkt. Tevens is het diploma een aanwinst voor jouw portfolio (m.b.t. vervolgstudie)! Veel werkgevers vinden het goed beheersen van de Duitse taal een pre. Met het behalen van het Goethe-examen kun jij aantonen dat jij het Duits op een bepaald niveau beheerst.