Download de brochure

Begeleiding

Voer a.u.b. een geldig E-mail adres in.
Voer a.u.b. een Name in.
  • Inloggen

Talenkennis opent vele grenzen!

Scholengemeenschap Canisius wil laten zien veel belang te hechten aan een goede talenkennis. Frans is een belangrijke wereldtaal die gesproken wordt op alle continenten. De beheersing van de Franse taal maakt dat er nog meer deuren internationaal voor je opengaan.

Natuurlijk is ook Engels een belangrijke taal waarmee je overal in de wereld kunt communiceren. Daarom biedt Canisius meerdere vormen van versterkt onderwijs in die taal (TTO / Anglia / Fast Lane English). Maar ook de meerwaarde van Frans moeten we niet onderschatten.

We bieden daarom leerlingen in de bovenbouw de mogelijkheid zich voor te bereiden op een DELF-examen. DELF staat voor Diplôme d'Etudes en Langue Française. Het is een officieel Frans diploma dat wordt afgegeven door het Franse ministerie van onderwijs. Het wordt internationaal erkend. Jaarlijks doen meer dan 330.000 kandidaten examen in 165 verschillende landen.


Wat is het nut van het leren van Frans?

Frans wordt in Europa vlak over de grens gesproken in België en Luxemburg en - iets verder weg - in Frankrijk en Zwitserland. Deze landen zijn belangrijke handelspartners voor Nederland. Engels is voor deze landen niet voldoende. Verder wordt Frans in veel Afrikaanse landen gesproken maar ook in Quebec in Canada en in diverse landen in Zuidoost-Azië. Veel import komt uit Afrikaanse landen. Daarvoor moet iemand naar die landen om te onderhandelen over prijzen en voorwaarden voor bijvoorbeeld fruit uit Marokko, katoen uit Mali, Burkina Faso, Benin of Senegal, koffie uit Ivoorkust en Congo en chocolade uit Kameroen en Ivoorkust.
Voor leerlingen die politiek geïnteresseerd zijn, is het goed te weten dat Frans de belangrijkste voertaal is bij ministeries en werkgroepen van de Europese gemeenschap. Verder is Frans naast Engels de werktaal van de Verenigde Naties.

Kortom, Frans is voor Nederlanders in veel opzichten een belangrijke taal.


Wat is het nut van het behalen van een DELF-diploma?

Bij steeds meer opleidingen na de middelbare school vindt selectie bij de poort plaats. Met een DELF-diploma kun je aantonen dat je als leerling bereid en in staat bent geweest om iets extra’s te doen. Een DELF-diploma is een belangrijke aanvulling op je portfolio.
Bovendien kun je met een DELF-diploma (internationaal) aantonen wat je niveau voor Frans is. Wie het Frans (redelijk) beheerst, heeft meer kansen op de arbeidsmarkt en meer mogelijkheden bij stages, uitwisselingen en verdere studie.


Hoe weet je of een DELF-examen iets voor je is?

Een groot deel van de voorbereiding op het DELF-examen vindt plaats tijdens de reguliere lessen Frans in de klas. Een deel van het les- en toetsprogramma wordt ingenomen door onderdelen van het Delf-examen. In de loop van het schooljaar kun je een inschatting maken of het tot jouw mogelijkheden behoort om het complete en officiële Delf-diploma op het voor jouw geschikte niveau te behalen. Uiteraard zal je docent je hierover ook adviseren.  

Meer informatie is te vinden op de volgende sites:
www.erk.nl
www.delfdalf.fr
www.ciep.fr

Hoe meer talen je beheerst, hoe meer grenzen er voor je opengaan. Ben jij iemand die houdt van uitdagingen, die verder kijkt dan de directe omgeving en ben je bereid om je extra in te spannen, dan is het behalen van een Delf-diploma wellicht iets voor jou!